Konec "sudovek"?

Vážení zákazníci,

určitě se k Vám donesli různé informace o prodeji sudového vína.

Zkusím Vám stručně objasnit problematiku ohledně prodeje vína ze sudů, kterou nařizuje novela vinařského zákona.

Aby se mohlo prodávat dál ze sudů a čepovat víno do Pet lahví mají prodejci na výběr ze 3 možností a nebo prodávat víno z bag in boxu.

Od 1.1.2018 se nesmí prodávat víno ze sudů, pokud se vinotékař nestane výrobcem vína či prodejcem  formou shop in shop. 

.

1. Stát se výrobcem

Spočívá to v tom, že vinotékař se stane výrobcem vína a nechá si ho předem na rok vyrobit u vinaře.

Nevýhoda je, že nelze určit kolik vína je třeba vyrobit na rok, neznáte kvalitu vína, neboť výrobu zadáváte předem, přispíváte vinařskému fondu, administrace a plnění ohlašovacích povinností.

.

2.Stát se stáčírnou

Budeme příjemci nebaleného vína a sami ho stáčet "balit" na provozovně do Pet lahví opatřené štítky se všemi informacemi.

Za kvalitu je odpovědná stáčírna, nesmí se víno stáčet do petek na přání zákazníka, musí být nachystáno předem, provozovna/stáčírna musí splňovat přísné hygienické normy, schválení od ČPZI, hygieny a stavebního úřadu.

.

3.Shop in shop

Vinař si pronajme část vinotéky a vinotékař prodává jeho víno na účet vinaře. 

Tzn.že vinař má nahlášené provozovny ve kterých prodává své sudové víno, zákazník to pozná podle účtenek, protože pokud vinotéka má např.3 vinaře v režimu shop in shop, tak pokud si nakoupíte 0,2l vína od vinaře A, 1,5 s sebou od vinaře B a 2,0l od vinaře C, tak dostanete 3 účtenky, neboť EET se registruje na každého vinaře zvlášť. Provozovna musí být označena firemními údajy všech vinařů, kteří budou mít pronajaté prostory a prodávat sudové víno v režimu Shop in shop.

Nevýhoda: administrativně náročné, neboť tržby z prodeje sudového se evidují na EET účtech vinařů a obchodník musí s vinařem vyúčtovat provizi za prodej, dále je potřeba pokladní program/kasa, který dokáže rozpoznat a rozdělit účtenky podle vianřů v tomto režimu a přidělit každému EET kód.

.

Bag in box

Poslední varianta je ukončit prodej vína ze sudů a čepovat je z Bag in boxu, což je kartónový obal ve kterém je vak s výčepním ventilem.

V tomto vaku víno nepřichází do styku s plyny/NO2/ ,může se napojit na stáčecí kohouty, lehčí na manipulaci.

Nevýhodou je, že tyto obaly jsou jednorázové a nesmí se dál použít čili naplnit po použití. A maximální obsah bag in boxu je 20l. Musí se nainstalovat nové čerpadla, aby bylo možné napojit na výčepní kohouty, velké množství odpadu - papírový karton, plastový vak.

.

Pozn.:toto je jen stručné nastínění k problematice ohledně prodeje sudového vína a je to pouze můj vlastní názor.

Přesné informace naleznete na http://eagri.cz/public/web/vinarsky-zakon/vinarska-cast/ 

Schema_fd  

Zdroj: www.vinarskyzakon.cz 

Kontakt

© Vinný sklep U Mostu
Hosting a webdesign Banan.cz